Diagnostikk og behandling av kolikk

Det første veterinæren vil gjøre når en hest med kolikk blir tilsett, er å foreta en klinisk undersøkelse: Veterinæren måler hjertefrekvensen og åndedrettsfrekvensen, lytter etter om det er tarmbevegelser (peristaltikk) og ser på slimhinnenes farge og om det er sirkulasjonsforstyrrelser.

shutterstock_195515792.jpg

Deretter vil veterinæren undersøke hesten rektalt. I noen tilfeller kan det bli nødvendig å gi hesten noe beroligende og/eller smertestillende først for at det kan la seg gjøre.

De første undersøkelsene har som formål at veterinæren skal kunne vurdere både hvilken form for kolikk det er snakk om og hvor alvorlig kolikken er. Det er viktig å finne den korrekte årsaken til kolikksymptomene for at veterinæren kan sette i verk den riktige behandlingen.

Hvis dyrlegen mistenker at det er en blodforgiftning på vei på grunn av toksiner fra tarmen, så vil veterinæren også ta blodprøve og ta ut væske fra bukhulen via en bukhulepunksjon.

Mistenker veterinæren at det er nødvendig med operasjon, kan det bli nødvendig med ytterligere undersøkelser på sykehuset, det kan f.eks. være ultralydundersøkelse for å lokalisere mer nøyaktig hvor problemet sitter.

De fleste kolikker er tykktarmsforstoppelse (41 %) etterfulgt av gasskolikk (18 %). Kolikk på grunn av tarmslyng ses bare i omkring 8 % av tilfellene. Derfor kan de fleste kolikker også behandles på stallgangen uten at det blir nødvendig med sykehusinnleggelse.

Veterinæren vil først og fremst sørge for at hesten smertelindres, dette er eventuelt gjort før rektalundersøkelsen. Det kan bestå av enten NSAID-preparater eller krampestillende midler, i visse tilfeller brukes begge deler samtidig.

Hesten vil få lagt en nese-svelg-sonde hvor det gis rikelig med væske, og hvis det er forstoppelse også parafinolje. Når en eventuell forstoppelse er løsnet, kan dyrlegen velge å gi medisin som setter i gang tarmperistaltikken igjen. Noen ganger er det nødvendig å behandle flere ganger med parafinolje for å få løsnet en forstoppelse.


shutterstock_31669645.png

Er det snakk om tarmslyng, så må hesten opereres raskest mulig. Jo lenger man venter, jo dårligere blir sjansene for overlevelse også. Innimellom kan en forstoppelse utvikle seg til en tilstand som krever operasjon. Så selv om det er satt i gang behandling med parafinolje, er det viktig å holde godt øye med hesten inntil den igjen er helt frisk, spiser normalt og har normal avføring.

Etter et kolikktilfelle er det en fordel å få gjennomgått fôringsrutinene sine. Hvis kolikken f.eks. skyldes at hesten har spist store mengder halm, bør man overveie å gi hesten mer høy eller høyensilasje så den framover ikke spiser så mye halm.

Likedan, hvis man mistenker at hesten har en del sand i tarmene, kan det være en fordel å gi den en kur med loppefrøskall i 1-2 uker så tarmene renses grundig igjennom.

Send inn din historie

Har du en historie om hesten din som du gjerne vil dele med andre? Da må du veldig gjerne sende den til oss.

Les mer