Når er grovfôret bra nok?

Av Cand. Agro. Mette L. Nymand, Brogaardens Fodringsrådgivning

Grovfôr (høy/høyensilasje) er det viktigste fôret til hesten. Det fyller mest i hestens daglige fôr (både fylde og antall kilo sammenlignet med kraftfôret), og det gir hesten viktige næringsstoffer som holder den sunn og frisk. De fleste hester trives godt uten at man gjør en grovfôranalyse, selv om man reelt ikke vet hva hesten får tildelt. Men har man en hest med stoffskifteproblemer som f.eks. EMS eller Cushings Disease (PPID), er det veldig viktig å kjenne til innholdet i grovfôret og ikke bare fokusere på kraftfôret.

Hesten er en planteeter, og det er viktig at den får tilstrekkelige mengder grovfôr (høy, høyensilasje) av en god kvalitet for å sikre dens behov for fordøyelige fibre og forebygge fordøyelsesproblemer. Mangel på høy/høyensilasje kan bidra til forskjellige problemer som f.eks. undervekt, nedsatt prestasjon, dårlig trivsel eller fordøyelsesproblemer. Hester har vanskelig for å fordøye halm og frøgresshalm, og derfor er ikke halm eller frøgresshalm velegnet som eneste grovfôr til hester eller til å erstatte tildeling av høy/høyensilasje. Halm og frøgresshalm kan imidlertid være godt egnet som supplement og beskjeftigelse hvis hesten blir for tykk med høy/høyensilasje pga. stor spiselyst.

fodring_hvornaergodtnok_graesning.jpg

Innholdet i grovfôr (høy/høyensilasje) kan variere voldsomt da det er et naturprodukt, og det er mange faktorer som påvirker innholdet, f.eks. typen planter, værforhold, gjødsel, høstingstidspunkt, oppbevaring m.m. Derfor er det vanskelig å generalisere om innholdet - uansett om det er høy eller høyensilasje. Skal man kjenne til innholdet i grovfôret, er det nødvendig med en grovfôranalyse. Sukkerinnholdet i grovfôret kan variere veldig, og derfor kan det være avgjørende for hestens sunnhet å kjenne til innholdet i høyet/høyensilasjen. En undersøkelse har vist at man kan redusere sukkerinnholdet i høy ved å legge det i bløt i vann. Hvor stor andel av sukkeret som utvaskes, avhenger av bløtleggingstiden; man bør bløtlegge det i minst ½-1 time. Man kan oppnå en større sukkerreduksjon ved at det bløtlegges lenger, men det vil også medføre et større tap av andre næringsstoffer, så det må vurderes i forhold til hver enkelt hest. Det kan imidlertid være stor forskjell på hvor lett sukkeret vaskes ut fra grovfôret, så hvis man har en hest med stoffskifteproblemer, bør man alltid få foretatt en grovfôranalyse.

Hvordan skal man lese grovfôranalysen?

Hvis man ikke har kjøpt høy/høyensilasje før, er det vanskelig å vite hva man skal gå etter. Her kan man starte med en umiddelbar vurdering av grovfôret (om det lukter godt, tegn på støv/mugg, fargen m.m.) før man kjøper det. Den umiddelbare grovfôrvurderingen kan selvfølgelig ikke si noe nøyaktig om innholdet, men kan gi et førsteinntrykk om kvaliteten på grovfôret.

Ved en grovfôranalyse kan man velge mellom flere muligheter, og de viktigste analyseverdiene er listet opp nedenfor. De angitte verdiene er velegnet til nøysomme hester/ponnier samt hester som er følsomme overfor sukkertildeling, f.eks. ved EMS. Noen av de veiledende verdiene er like for høy og høyensilasje og er derfor notert i samme felt. Har man avlsdyr eller høytytende konkurransehester, anbefales det også å kjenne til mineralinnholdet.

fodring_hvornaergodtnok_halmballer.jpg


Veiledende analyseverdier til nøysomme hester/ponnier

fodring_hvornaergodtnok_tabel_no.jpg

* Det kan variere veldig om det enkelte laboratorium analyserer for sukker som en del av standardanalysen, og om analysen omfatter stivelse og fruktaner. Her må man forhøre seg med det aktuelle laboratoriet.

De angitte verdiene er veiledende, og man bør alltid ta utgangspunkt i den enkelte hesten. Er man usikker, er det lurt å kontakte en fôrkonsulent eller veterinær for ytterligere veiledning.

Grovfôranalysen brukes som grunnlag for å legge en samlet fôrplan for hesten. Ettersom grovfôret utgjør størstedelen av hestens fôr, kan man med kraftôret kompensere for f.eks. et lavt proteininnhold. Derfor vil en analyse av grovfôret være en fordel for alle hester, men spesielt for hester med ekstra behov, uansett om det er stoffskiftesykdommer eller høytytende konkurransehester.


fodring_hvornaergodtnok_hestogblomster.jpg

Referanser:

Luthersson, N. (2004): Den Store Foderbog, Brogaardens Forlag, 3.utg.

Geor, Harris & Coenen (2013): Equine applied and clinical nutrition. Health, welfare and performance. Saunders Elsevier Ltd.

A.C. Longland, C. Barfoot and P.A. Harris (2009): The Loss of Water-Soluble Carbohydrat and Soluble Protein from Nine Different Hays Soaked in Water for up to 16 Hours. J. Eq. Vet. Sci, Abstracts, Vol. 29, Nr. 5, s. 383-384.

A.C. Longland, C. Barfoot, and P.A. Harris (2010): Insulin Resistance – Hay Analysis and Subsequent Feeding Management J. Eq. Vet. Sci Abstracts, Vol. 30, Nr 2, s. 110

 

Send inn din historie

Har du en historie om hesten din som du gjerne vil dele med andre? Da må du veldig gjerne sende den til oss.

Les mer