Opvarmning før et springstævne

Av Tobias Grönberg

Når jeg reiser rundt i landet og har treninger, foredrag eller befinner meg på en konkurranse, er det ganske åpenbart at oppvarmingen fremkaller stress og negative følelser for både ryttere og deres foreldre. Det skal jo være det motsatte. Oppvarmingen skal jo være den siste lille positive forberedelsen før man skal inn på banen og prestere. Jeg tenkte å gi dere noen tips om hva vi kan gjøre for å skape en positiv, avslappet følelse på oppvarmingen.

Oppvarmingen er ikke trening

Man skal ha klart for seg at det man ikke har trent på hjemme, ikke kan løses på oppvarmingen til ett stevne. Har man f.eks. hatt problemer på trening er det bedre å hoppe en klasse lavere i den konkurransen, for deretter å reise hjem og trene og da løse eventuelle problemer.

traening_opvarmning_foer_staevne_spring.jpg

Avspent

Når mine ryttere hopper hinder på oppvarmingen har de naturligvis varmet opp hestene godt på bakken først. Det er viktig å gjøre mange tempovekslinger. Mest for å kontrollere at vekslingene fungerer like bra som på trening. Mine ryttere galopperer alltid et par runder under oppvarmingen i litt lettsits. Det er bare for å få seg selv og hesten i harmoni før vi begynner å hoppe.

Ikke hopp for mye

Hopper man for mye under oppvarmingen, kommer hesten til å bli sliten før den kommer inn på banen. Strategien for hvordan man hopper frem hver hest er alltid litt forskjellig. Vi begynner alltid å hoppe på en rekk med bakkebommen litt ute for at hesten skal få begynne på en avspent og smidig måte. Vi hopper maks tre sprang der. Deretter går vi til oxeren og begynner med en høyere bakbom så videre til en oxer med parallelle bommer. Den litt større oxeren rir vi alltid i konkurransefart for å teste at den vekslingen fungerer. Deretter går vi tilbake og tar to sprang på rekken før vi går inn. Det pleier vi å gjøre når baneansvarlig roper oss inn fra ryttergangen. Vi hopper som regel ikke mer enn 10 sprang under oppvarmingen.

Ikke hopp for høyt

Det kan jo være slik at hesten kommer inn på oppvarmingen og holder litt tilbake. Da er det viktigere å hoppe med hesten ordentlig foran sjenkel. Hopp gjerne litt lavere enn klassen du skal starte for å gi hesten selvtillit før du skal inn.

traening_opvarmning_foer_staevne_ikkeforhoejt.jpg

Spring ikke for højt til opvarmningen

Rotete på oppvarming

Mange synes det er rotete på oppvarmingen. Det kan sikkert komme av litt nervøse foreldre og ryttere. Det er naturlig å føle seg litt nervøs, men man trenger ikke la det gå utover andre ryttere, funksjonærer eller foreldre,.

Lag et godt miljø på oppvarmingen

Når det gjelder sin egen oppvarming og den medhjelperen man har, er det viktig at man har gjennomgått oppvarmingen før den skjer. Da trenger man ikke ta den diskusjonen der inne. Man skal generelt sett ikke ta noen større diskusjoner på oppvarmingen. Det forstyrrer de andre rundt og tar bort fokus fra prestasjonen til ryttere.

Hjelp til med hindrene

Noe annet lurt er å stå på hver sin side (altså samarbeide med noen andres medhjelpere/hestepassere) når man hever og senker. Men for å unngå for mange hevinger og senkninger, kan man blir med når f.eks. oxeren er lav. Før man hever kan man se om noen andre ryttere hopper på den høyden og da spørre før man hever hinderet.. På den måten skaper man et miljø på oppvarmingensom gagner alle.

traening_opvarmning_foer_staevne_hoejtspring.jpg

Om Tobias Grönberg: Trener i sprang og feltritt, lagleder for Team Sveland pony, tidligere landslagsrytter for Sverige i feltritt, har vunnet EM-sølv i feltritt, samt vinner av Equitop Falsterbo Hunting

Send inn din historie

Har du en historie om hesten din som du gjerne vil dele med andre? Da må du veldig gjerne sende den til oss.

Les mer