Velkommen til LangtHesteLiv

Velkommen til en verden av viten som både du og hesten din garantert vil finne interessant. Her er det vår oppgave å gi informativ og anvendelig informasjon omkring hestens velferd. Det er viktig, å kunne sjeldne mellom normal alderdom hos hesten eller når disse symptomene kan være sykdomsrelatert.

Vi er stolte av å lansere en hjemmeside som gir en hver eier eller hesteinteressert en god forutsetning for å kunne gi en hest ett langt og godt liv.

Langthesteliv gir deg ett bredt spekter av hesterelatert kunnskap. Alt fra alminnelig stell til alvorlige sykdommer settes i søkelyset. Ett langt og lykkelig hesteliv er noe eiere forbinder med:

  • Regelmessig stell
  • Vær forebyggende
  • Handling ved sykdomssymptomer

Vanlig stell med jevne mellomrom er kilden til ett sunt og langt hesteliv. Ofte med mer oppmerksomhet rettet mot hov- og tannpleie.

Det kan være vanskelig og sjeldne forskjellige symptomer fra hverandre, og ikke minst hvor alvorlige de er. Du kan derfor finne bilder på de hyppigste sykdomsrelaterte symptomene og mulige behandlingsmuligheter.

Hesten din kan ikke fortelle deg om den har vondt og det er derfor ditt ansvar, å reagere på tegn den viser. Er du i tvil om din hests helse bør en veterinær alltid kontaktes. Dermed kan dere i fellesskap avgjøre den beste behandlingen.

... Læs mere

Visste du at høsten er den beste tiden på året å teste for PPID?

Om høsten stiger ACTH-innholdet i blodet både hos friske hester og hester med PPID. Derfor mente man tidligere at man ikke kunne måle ACTH i løpet av høstmånedene.

Men nyere forskning har vist at ACTH hos hester med PPID stiger mer enn det gjør hos friske hester, og dermed blir forskjellen mye større og grå-sone området minimeres. På grunn av denne naturlige stigningen i ACTH om høsten har laboratoriene også ett annet referanseintervall.

Derfor anbefaler ekspertene at de hestene som allerede er i behandling og som skal kontrolleres, får tatt den årlige kontrollblodprøven på høsten.

Høsten er også den beste tiden å teste hester som ennå ikke er diagnostisert, siden usikkerheten omkring resultatene minimeres.

ACTH sæsonvariation NO

... Læs mere