Pain Face

Forstå din hests smertesignaler

Pain Face

Det kan være veldig vanskelig å vurdere om en hest har vondt - selv for erfarne hesteeiere. Derfor går alt for mange hester rundt med uoppdaget smerte. Men etter grundig forskning har man nå kommet fram til en modell for å tolke hestens "Pain Face" - dvs. endringene i ansiktet som signaliserer smerte. Dette betyr at det nå er langt enklere å vurdere om en hest er skadet og om den kanksje krever behandling. Dette er en viktig forutsetning for bedre hestevelferd og prestasjoner på et høyt nivå.

Lær deg å forstå de fem tegnene

En hest med smerter viser vanligvis flere av følgende tegn. Jo flere og mer utpreget i karakter, jo høyere smerte.

1
2
3
4
5

Bilde er utlånt av Dyrlege, Ph.d. Karina Bech Gleerup.

1

"Lave" ører
Avstanden mellom ørene økes. Ørene senkes og kommer til å peke utover eller bakover. Ofte står de i motsatt retning, eller de beveger seg asymmetrisk.

2

Trekantet øye
Anspent og tilbaketrukket blikk. Muskulaturen rundt øynene er spent, noe som gir et karakteristisk kantet utseende på øyelokket.

Forrige
3

Utvidede nesebor
Neseborene er kantete og utvidet i forhold til den normale, avlange komma formen. Dette er mest tydelig når hesten puster inn.

Forrige
4

Spent ansiktsmuskulatur
Musklene på siden av hestens ansikt blir mer anspent og markante.

Forrige
5

Kantet mule
Økt spenning i lepper og kinn gir en mer kantet form i forhold til den runde formen hos en avslappet hest.

Forrige

Test deg selv
Kan du se om
hesten har
vondt?

Se på videoer
eller bilder og
vurder graden av
smerte på skalaen.

Start

Mål om din
egen hest har smerter

Klikk her og prøv en mobil smertetest som du kan ta med ut til hesten din og straks vurdere om den viser tegn på smerte.

Les mer

Bak Pain face

Pain Face handler ikke bare om at hesteeieren skal oppdage smerte og få veterinæren til å behandle den så hestens umiddelbare velferd stiger. Det handler selvfølgelig også om at hesteeieren tar kontakt med veterinæren sin for å få diagnostisert de underliggende smertegivenede sykdommene. Pain Face er et viktig supplement til de andre smertesignalene hesten kan gi uttrykk for.

Er det overfladisk smerte relatert til huden? Er det dyp smerte fra ligamenter, sener, knokler, muskler, bindevev eller større sår? Eller er det smerte fra indre organer som for eksempel ved kolikk – en smerte som kan være vanskelig å stedfeste.

Pain Face materialet er utviklet på bakgrunn av artikkelen ”An equine pain face” av veterinær Ph. d.  Karina Bech Gleerup og medforfattere, Københavns Universitet.

Risikoen for kroniske skader

Det er vårt ønske, at langt flere hester plaget av smerte oppdages i tide, så smerterne kan utredes og en målrettet behandling igangsettes, innen skadene evt. setter seg og blir kroniske.

Setter man inn behandling i tide øker sjansen for helbredelse. Man unngår den langt dyrere og ofte langvarige behandling av kroniske skader, og man unngår ikke minst i mange tilfeller at hesten skal avlives.

For deg som hesteeier kan det å oppdage smerter av lav grad i tide bety forskjellen på en god eller en dårlig prestasjon og opplevelse sammen med din hest både i daglig trening og i konkurrense. Kan du fange opp hestens små signaler kan det være med på å gjøre forskjellen på om din hest får et kort avbrudd eller en lang suksesssfull karriere.

 

Send inn din historie

Har du en historie om hesten din som du gjerne vil dele med andre? Da må du veldig gjerne sende den til oss.

Les mer