Astma kan behandles
For å hjelpe hesten din med astma kreves en samlet innsats fra både veterinæren din og deg. Det finnes flere forskjellige former for medisiner veterinæren din kan skrive ut til hesten din og tiltak du kan gjøre i stallen for å forbedre miljøet for hesten din. Her kommer noen av tiltakene:
Dårligt staldklima bidrager til udviklingen af astma
Medisinsk behandling
-
Kortikosteroider – Demper inflammasjonen i hestens lunger og luftrør. Det er forskjellige typer kortikosteroider, og de kan gis til hesten på flere ulike måter. Hesten kan enten får det i fôret, eller med en sprøyte i munnen. Det finnes også behandlingsmetoder hvor hesten inhalerer medisinen.
- Bronkodilatorer – Bronkodilatorer hjelper til med å utvide bronkiene, slik at det blir lettere for hesten å trekke pusten. Disse kan enten gis som inhalasjon, gis som en sirup i fôret eller direkte i munnen til hesten med en sprøyte.
Miljøtiltak
Som hesteeier er det heldigvis mange ting du kan gjøre for å minimere problemet i stallmiljøet:
-
Riktig grovfôr - velg et grovfôr som ikke støver! Så langt det er mulig skal du unngå tørt høy. Høyensilage har en høyere andel vann og har derfor en lavere andel støv og soppsporer. Hvis du ikke har mulighet til å bytte ut høyet med høyensilage, kan du prøve og vanne høyet. Høyet skal ligge i bløt i 20 minutter for å ha effekt på støvet. Sørg for at høyet blir gjennomvått, og at det gis til hesten så fort som mulig etter at det har ligget i bløt. Det finnes også utstyr til damping av høy, slik at man reduserer antallet støvpartikler.
-
Riktig underlag - Underlaget i boksen skal støve så lite som mulig. Det finnes spesielle underlag som er laget av gamle aviser eller papp som støver vesentlig mindre enn f.eks. sagflis og halm. Hvis du ikke får tak i det, er sagflis et bedre alternativ enn halm og halm pellets.
-
Ventilasjon - alfa og omega. God ventilasjon i stallen sikrer at det er minst mulig støv i luften. Selv om du synes at det er kaldt ute, så er det bedre for hesten med et ekstra dekken og et åpent vindu enn omvendt. Trekk må unngås.
-
Mer utetid – jo mer hesten kan være ute i friske luft, jo bedre er det for den. Kanskje bør man overveie om hesten kan komme ut på utegang?
-
Møkk ut når stallen er tom – sørg for at alt stallarbeid som støver, som f.eks. møkking, feiing og fôring av grovfôr blir gjort mens hestene er ute. På den måten rekker alt støv å legge seg før hestene kommer inn.
- Vann stallgangen – Hvis hestene må stå inne når man ordner i stallen, er det anbefalt å vanne stallgangen før dere feier. Det gjøres enklest ved å bruke en vannekanne som sprer vannet godt ut over gangen. Vann hjelper til med å binde en del av støvpartiklene som ellers blir vrimlet opp når man feier.