Hjelp, hesten min hoster!

Det er mange årsaker til at en hest hoster. Som hesteeier er det viktig at du reagerer og gjør nødvendige tiltak når hesten din har begynt å hoste. Det er aldri normalt med en hest som hoster, uansett om det skjer under ridning eller i stallen.  Astma er den vanligste årsaken til at hesten hoster. Her kan du lese mer om astma hos hester, og hva du som hesteeier kan gjøre for å hjelpe hesten din.

Den friske hesten

En hest puster kun gjennom neseborene, og under hvile trekker den pusten ca. 8 – 12 ganger i minuttet. Hvert åndedrett rommer ca. 5 liter luft. Ved hardt arbeid kan en hest trekke pusten opptil 150 l/min og får ca. 10 – 12 liter luft i hvert åndedrag. For at sportshestene våre skal prestere best mulig, er de avhengige av å kunne trekke pusten og dermed få tilstrekkelig med oksygen til muskler og organer.

Lungeanatomi

Luftrøret forbinder nesehulen og lungene. Inne i brystkassen deler luftrøret seg i to deler, såkalte bronkier, en på høyre side og en på venstre side. Bronkiene forgrener seg ytterligere videre i bronkioler som til slutt endrer seg til luftblærer, alveoler. Det er alveolene som står for utskiftningen av oksygen og karbondioksid.

Astma hos hest

Det finnes flere forskjellige årsaker som øker risikoen for at hesten utvikler astma. I et vanlig stallmiljø finnes det flere ulike partikler i luften og i høyet, som støv, soppsporer, mikropartikler og gasser som alle sammen kan være irriterende for luftveiene. Astma oppstår fordi hestens lunger overreagerer på disse partiklene, ved at det dannes slim og en økt andel inflammatoriske celler i lungene. Som fører til hoste, økt pustefrekvens og nedsatt prestasjon. I tillegg sees en innsnevring av bronkiolene som gjør at det blir vanskeligere for hesten å få nok luft ned i lungene.

Et tegn på at hesten har astma er hoste. Hesten kan hoste både på stallen og under ridning eller trening. Noen hester hoster kun på stallen eller under ridning. Selv om hesten din kun hoster i starten av treningsøkten er ikke det normalt. Hester kan også ha astma selv om den ikke hoster. Hvis hesten din ikke presterer som den pleier og virker trøtt, kortpustet og det tar tid før den puster normalt etter trening, kan det være tidlige tegn på mild astma.

Hvis hesten din hoster eller virker trøtt er det viktig at du kontakter veterinær!

hoestend-paard.jpg

Send inn din historie

Har du en historie om hesten din som du gjerne vil dele med andre? Da må du veldig gjerne sende den til oss.

Les mer