Symptomer på forfangenhet

Forfangenhet er en akutt sykdom i lærhuden i hestens hover, som regel i begge forhovene og i sjeldnere tilfeller også i bakhovene. Det er en av de mest smertefulle og invalidiserende sykdommer en hest kan rammes av. De tydeligste symptomene på at en hest er forfangen, er disse:

  • Det at hovens lærhud løsner, er meget vondt for hesten. Derfor er akutte, kraftige smerter i hovene hovedsymptomet. Dette vil vise seg som en karakteristisk gange, preget av smerter.
  • Siden hesten ofte har vondt i begge forhovene, vil den være uvillig til å gå. Den står med framstrakte forbein, senket hode og vekten på bakbeina.
  • Økt puls i forbeina kan merkes spesielt de første dagene. Noen ganger kan dette merkes før hesten får kraftige smerter.
  • Lidelsen er så smertefull at man ikke kan løfte beinet på hesten, siden det er for vondt for den å stå på ett forbein.

Klassisk "sagbukk"-stilling hos forfangen hest

Når disse symptomene oppstår, er skaden nede i lamellene allerede skjedd. Behandlingen vil derfor bestå i å fjerne årsaken samt sørge for minst mulig ytterligere skade i hoven, dvs. å redusere belastningen på lamellene i den sårbare perioden når basalmembranen ikke fungerer.

Tidligere tilfeller av forfangenhet kan ses på hovene i form av ringer som ikke er parallelle med kronranden.

Forfangenhetsringer på hovene