Forebygging av kolikk
Kolikk kan ramme hester av alle raser og i alle aldre. Men i de undersøkelsene man har foretatt omkring årsakene til kolikk, har man funnet noen sammenhenger:
Hester som ikke var i arbeid, hadde tre ganger så stor risiko for å få kolikk, og hester som spiste mye halm, fikk også oftere kolikk. Dessuten var det spesielt i forbindelse med fôrskifte at man så kolikk. Og hvis en hest én gang har hatt kolikk, har den fire ganger større risiko for å få det igjen enn en hest som ikke har hatt kolikk før.
Derfor er det flere ting man som hesteeier kan gjøre for å unngå at hesten får kolikk:
- Sørg for at hesten alltid har tilgang til rikelig med drikkevann, både i stallen og på beite.
- Sørg for at hesten mosjoneres og holdes i gang.
- Når hesten skal skifte grovfôr, så gjør det gradvis over en periode på minst 1 uke.
- Sørg for sakte og gradvis inngressing om våren slik at tarmbakteriene rekker å omstille seg til det saftige gresset.
- Tilsvarende om høsten, når hesten kommer på stallen igjen, så venn den gradvis til høy/høyensilasje. Hvis hesten har tendens til forstoppelse, kan man eventuelt supplere med 2-3 dl parafinolje den første uka.
- Sørg for å bruke grovfôr i god kvalitet og uten mugg.
- Hester bør ha fri tilgang til grovfôr, og dersom grovfôrtilgangen må begrenses, fôres hesten med minst 1,5 kg tørrstoff grovfôr, per dag, per 100 kg legemsvekt.
- Unngå for stor måltider med kraftfôr.
- Oppbevar fôr i et lukket rom hvor hesten ikke kan komme inn hvis den slipper ut av boksen.
- Få hestens tenner kontrollert jevnlig, og få raspet eventuelle tannspisser. Dette er spesielt viktig hos eldre hester.
- Sørg for å kontrollere ormestatus hos hesten jevnlig. Oftest gjøres det fast før utslipp på beite om våren og innen oppstalling om høsten. Orm behandles etter veterinærens anvisning.