Forfangenhet

Mange hester med PPID utvikler forfangenhet. Dette er en svært smertefull tilstand hvor hovkapselen løsner fra det underliggende vevet. I alvorlige tilfeller kan hovbeinet dreie, og skaden vil være uopprettelig. Hos noen hester med PPID er forfangenhet det eneste symptomet på sykdommen. Studier viser at omkring halvparten av hestene med PPID utvikler forfangenhet, hvis deres sykdom ikke behandles.

Andre studier har vist at omkring 40% av tilfellene av forfangenhet skyldes PPID. Derfor er det viktig å finne ut av om hesten har PPID hvis den plutselig blir forfangen uten at dyrlegen har kunnet finne en annen årsak til forfangenheten.

Klassisk "sagbukk"-stilling hos forfangen hest

De mest iøynefallende symptomene på forfangenhet er:

  • Løsningen av hovens lærhud gjør svært vondt for hesten. Derfor er kraftige smerter i hovene som plutselig oppstår hovedsymptomet. Dette vil vise seg som en stikkende, smertefull gange.
  • Da hesten ofte har vondt i begge forhovene, vil den være uvillig til å gå. Den står med forbeinene rett frem med senket hode og vekten lagt på bakbeinene.
  • Økt puls på forbeinene kan merkes spesielt de første dagene. Noen ganger kan dette merkes før hesten får kraftige smerter.
  • Lidelsen er så smertefull at man ikke kan løfte beinet påhesten, da det gjør for vondt å stå på ett forbein

Når disse symptomene oppstår er skaden nede i lamellene allerede skjedd, og enhver behandling vil bestå i å fjerne årsaken og sørge for minst mulig ytterligere skade i hoven, dvs. å minske belastningen på lamellene i den sårbare perioden hvor basalmembranen ikke fungerer.

Tidligere tilfeller av forfangenhet kan ses på hovene hvor man kan se ringer som ikke er parallelle med kronranden.

Forfangenhetsringer på hovene