Om PPID

PPID er en hyppig forekommende stoffskiftesykdom, spesielt hos eldre hester. Rundt 20 % av alle hester over 15 år lider av den. Men også yngre hester kan rammes, og nyere undersøkelser har påvist PPID hos hester ned til 5 år gamle.

Sykdommen kalles populært for ”Cushings syndrom”, men i motsetning til andre dyrearter har hesten ikke problemer med binyrene. I stedet er det reguleringen av hormonene fra hjernen som er påvirket.

Muskeltap hos hest med PPID

Hos en PPID-rammet hest skjer det en nedbrytning av nerver i den delen av hjernen som heter hypothalamus. Det medfører at hesten ikke produserer tilstrekkelige mengder av stoffet dopamin. Dermed oppstår det ubalanse i en lang rekke andre hormoner i kroppen, blant annet ACTH fra hypofysen, insulin fra bukspyttkjertelen og kortisol fra binyrene.

Dette forhøyede nivået av ACTH i blodet betyr at hestens binyrer produserer for mye av stresshormonet kortisol, at bukspyttkjertelen kan produsere for mye insulin, og dette resulterer i symptomene forbundet med PPID.

Siden det er selve ”kommandosentralen” for hormonene som er syk, vil svært mange hormoner i kroppen være ute av balanse, og derfor vil symptomene på sykdommen også være svært ulike.

Noen av symptomene på PPID forveksles ofte med alderdom, f.eks. muskeltap og nedsatt prestasjonsevne. Men siden hester med PPID har høy risiko for å utvikle forfangenhet, er det viktig å få stilt diagnosen ved mistanke om sykdom.

Fett over øyene hos hest med PPID