Symptomer på herpes i luftveiene
Disse kan være:
- Feber (dvs. temperaturer over 38,5 grader)
- Hovene lymfeknuter under/mellom kjevegrenene (disse er normalt på størrelse med to valnøtter, men blir hovne og ømme ved inflammasjon).
- Klar utflod fra begge nesebor
- Nedsatt eller ingen appetitt
- Nedstemthet
Hvordan stiller man diagnosen?
Har man mistanke om at hesten har en herpesinfeksjon bør man kontakte veterinær. Sykdommen er sjeldent dødelig men meget smittsom og det skal derfor raskt settes inn tiltak når sykdommen kommer inn i stallen.
Veterinæren kan verifisere sykdommen på forskjellige måter. Ofte tas en svaberprøve fra hestens nesehule, det er en vattpinne som føres inn i hestens nesebor og man får med seg viruspartikler ut på svaberet. Alternativt kan det tas to blodprøver med to ukers mellomrom for å se om hesten har antistoffer mot herpesvirus.
I Norge er ekvint herpesvirus 1, 3 og 4 listet som en C-sykdom som skal meldes til Mattilsynet.
Forebyggning og behandling av herpesinfeksjon i luftveiene
Det finnes vaksiner mot EHV-1 og EHV-4. Beskyttelsen disse vaksinene gir er relativt kortvarig (3 – 6 måneder) og ikke fullstendig. Har man en hest med mistenkt herpesvirusinfeksjon i luftveiene må hestens immunforsvar selv bekjempe infeksjonen. Men man kan hjelpe hesten ved å gjøre den så komfortabel som mulig. Dvs. at man sørger for at det er rent og tørt i boksen og pass på at man ikke støver i stallen når hesten står inne. Hester med luftveisinfeksjoner er mer mottakelige for støvallergener og kan lettere utvikle astma enn friske hester. Sørg i tillegg for at hesten får et godt grovfôr. Vannet høy eller høyensilage av god kvalitet er best. Frisk luft i stallen er også viktig, unngå trekk og hvis det er kaldt ute er det bedre med et ekstra dekken på hesten enn dårlig luft i stallen. Veterinæren kan også velge å gi hesten febernedsettende medisin.
Hvordan er prognosen ved og etter en herpes infeksjon i luftveiene?
Herpesvirusinfeksjon i luftveiene er i utgangspunktet ikke dødelig, men hesten kan bli veldig syk. Sykdomsforløpet tar oftest en ukes tid, men det er viktig å huske på at hestens luftveier ikke belastes etter på. Den skal ha en pause i treningen. Som en tommelfingerregel anbefales det at hesten skal ha ro i like mange uker som antall dager den har hatt feber. Har hesten for eksempel hatt feber i 4 dager, skal den ha fri fra ridning eller annen fysisk belastning i 4 uker.