Hva er magesår?

Magesår er en vanlig sykdom hos hest og det er ikke bare hester i hard trening som får magesår, selv om det er vanligst hos disse. Magesår kan være vanskelig å oppdage siden symptomene kan være diffuse og kan komme av andre årsaker. Det er derfor gode grunner til å lære seg mer om magesår og være oppmerksom på om hesten din viser noen av tegnene.  


Hestens magesekk

Oppgaven til hestens magesekk er å samle opp fôret hesten får i seg før det blir sendt videre i tarmsystemet. For at bakterier og andre mikroorganismer ikke kommer seg inn i tarmen og forårsaker sykdom fungerer magesekken også som en forsvarsbarriere. Magesyren som produseres i magesekken dreper mange av bakteriene og mikroorganismene. I magesekken produseres også stoffer som hjelper til å bryte ned fôret før det transporteres videre.  

Hos hesten er magesekken relativt liten i forhold til resten av mage-tarmkanalen. Volumet i magesekken til en stor hest er mellom 8-15 liter, noe som utgjør omtrent 8 % av den totale mage-tarmkanalen. Magesekken deles hovedsakelig inn i to deler, den glandulære og den ikke-glandulære delen. I den ikke-glandulære delen skilles det ikke ut magesaft og andre beskyttende stoffer. Slimhinnen i denne delen minner om slimhinnen i spiserøret og er hvitaktig, derfor kalles den ofte den hvite delen.  

I den glandulære delen er det kjertler som skiller ut magesyre (saltsyre) og magesaft, og celler som produserer beskyttende stoffer som slim og natriumbikarbonat. Slimhinnen i den glandulære delen har en rødaktig farge og kalles ofte for den røde delen. Mellom de to delene går det et tydelig skille som kalles margo plicatus. 

Magesår hos hest - EGUS 

Magesår er sår i slimhinnen på innsiden av magesekken. Magesår hos hest kalles EGUS, som er en forkortelse for Equine Gastric Ulcer Syndrome. Sår i slimhinnen i den hvite delen kalles for ESGD som står for Equine Squamous Gastric Disease og sår i den røde delen kalles for EGGD, Equine Glandular Gastric Disease. Grunnen til at man har delt opp magesekken i disse to kategoriene er fordi sårene i de to ulike delene er litt forskjellige, både hva som forårsaker de og i behandling.  

Magesår i den hvite delen, ESGD, er de sårene man vet meste om og lenge var det også disse man så mest av. Sårene oppstår ofte rett over skillet mellom de to delene, dette som et direkte resultat av at slimhinnen blir utsatt for for mye magesyre. Dette kommer sannsynligvis av at miljøet i magesekken har forverret seg på grunn av feilaktig fôring, stress eller hard trening.    

Slimhinnen i den røde delen beskyttes vanligvis av slimlaget som produseres av kjertelcellene. Sår i denne delen av magesekken, EGGD, oppstår når disse beskyttelses mekanismene av en eller annen grunn er nedsatt av en eller annen årsak. Sårene i den røde delen kan også ta betydelig lenger tid å behandle. 

Symptomer på magesår 

Det kan være vanskelig å oppdage magesår hos hest siden flere av symptomene kan komme av andre ting. Mange hester viser diffuse symptom som er vanskelig å oppfatte og i noen tilfeller vises ingen symptom i det hele tatt. Derfor er det viktig å kontakte veterinæren for å få en omfattende klinisk undersøkelse og ved mistanke om magesår gå videre med andre undersøkelser som gastroskopi. Ved akutte symptom skal man alltid kontakte veterinær med en gang.  

Tegn å se etter: 

• Nedsatt appetitt 

• Vektreduksjon eller dårlig hold 

• Nedsatt prestasjon  

• Matt eller kjedelig pels 

• Akutt og/eller tilbakevendende kolikk 

• Tegn på smerte som f.eks. Pain Face (les mer her) 

• Ligger mye  

• Strekker seg som for å urinere 

• Fri fekal væske, FFV 

• Forandringer i atferd (aggressiv eller stresset) 

• Ubekvem ved stramming av salgjorden eller oppleves følsom i huden 

• Gnisser tenner (føll) 

Hvorfor forekommer magesår? 

Studier viser at så mange som >50 % av alle føll, 37 % av hobbyhester, 63 % av hester som konkurrerer og opp til 93 % av løpshester lider av magesår av en eller annen grad. Det kan altså oppstå hos alle hester, uansett alder og bruksområde.  

Til tross for at magesår har vært kjent for veterinærer i mange tiår så kan man fortsatt ikke peke på en særlig faktor som forårsaker dem. Det man kan se fra den forskningen som er gjort er at det finnes ting som mange hester med magesår har til felles og disse blir sett på som risikofaktorer. De viktigste risikofaktorene som er indentifisert er:  

Stor mengde kraftfôr. Kraftfôr består ofte av korn som inneholder mye stivelse.   

Små mengder grovfôr. Grovfôr har en beskyttende effekt mot utviklingen av magesår.  

Stress. Hester som lever i et stresset miljø, har oftere magesår.  

Hard trening. Magesår forekommer oftest hos hester som trenes mye og ofte.  

Vannmangel. Å ikke ha fri tilgang på vann døgnet rundt er en risikofaktor.  

Andre sykdommer. Magesår kan forårsakes av andre sykdommer eller stresset som den sykdommen gir. De kan oppstå sammen med andre sykdomstilstander.   

Medisinering. Visse medisiner kan påvirke mageslimhinnen negativt og kan øke risikoen for magesår.  

Magesår hos føll 

Det er relativt vanlig at føll får magesår og særlig føll som også har andre sykdommer samtidig. Det kan komme av flere ting som det stresset en sykdomstilstand gir eller at føllet ikke dier normalt. Årsakene er forskjellige for nyfødte føll og eldre føll.  

Symptomene på magesår hos føll ser litt annerledes ut enn hos voksne hester og sees oftest som diaré, anoreksi (at føllet ikke dier), symptom på kolikk, sikling, gnissing av tenner og feber. Disse symptomene kan også vær tegn på andre sykdommer og bør alltid tas seriøst. Magesår hos føll kan være alt ifra milde sår som ikke gir symptom og som leger seg selv, til alvorlige sår som til og med kan gjøre så magesekken sprekker. Derfor er det viktig å kontakte veterinær med en gang man oppdager noen av disse symptomene. 

Send inn din historie

Har du en historie om hesten din som du gjerne vil dele med andre? Da må du veldig gjerne sende den til oss.

Les mer