Trening i kulde

Av Veterinær Urd Moe

traening_traening_af_heste_i_kulde_stemningsbillede.jpg

Et godt råd vil være å unngå trening som gjør hesten tungpustet når temperaturen kryper under -15. Ved lave temperaturer kan kald luft tørke ut og drastisk kjøle ned luftveiene til hesten.

De øvre luftveiene skal være med å varme opp luften, samt å eventuelt tilføre fuktighet til luften før den kommer ned i lungene. Men ved lave temperaturer rekker ikke de øvre luftveiene til hesten å varme opp luften.

I hvile kan minuttvolumet, dvs. den mengde luft som hesten trekker ned i lungene i løpet av ett minutt, være ca.15 liter. I galopp eller veldig raskt trav kan dette volumet øke til 1500 liter og da rekker ikke de øvre luftveiene å varme opp all luften, minuttvolumet blir for høyt.

Det finnes mange meninger om hva dette betyr for treningen i praksis. Når og hva hesten blir tungpustet viariere fra individ til individ. Det avhenger av alder, rase, kondisjon og om den er vant til et kald klima. I kalde perioder kan dårlig trente hester og ponnier holdes i gang med skritteturer i ulendt terreng.

Send inn din historie

Har du en historie om hesten din som du gjerne vil dele med andre? Da må du veldig gjerne sende den til oss.

Les mer