Fôring av eldre hester

Av Veterinær Nanna Lutherson, Hestedoktoren

Eldre hester vil naturlig tape muskulatur med alderen, og gamle hester vil i stigende grad få problemer med tennene. Derfor er det viktig at eldre hester fôres med et godt seniorfôr med høyt energiinnhold som inneholder essensielle vitaminer og mineraler og som har et høyt innhold av lettfordøyelig protein.

fodring_af_aeldre_heste.jpg

Fôr til den eldre hesten ska ta hensyn til tennenes tilstand

Hvis hesten har problemer med tennene, er det viktig at grovfôrkvaliteten er god, med fin og bløt struktur som vil gjøre det lettere for hesten å spise. Et godt supplement til grovfôret er oppbløtt betfiber (pelletert), eventuelt tilsatt pelletert Lucerne eller pelletert gress. Hvis hesten er tynn kan blandingen av betfiber (pelletert) og pelletert gress gis etter matlyst, men det er viktig at hesten hele tiden har tilgang til godt høy eller god høyensilage. Det oppbløtte fôret stimulerer ikke tyggefunksjonen og får dermed ikke satt i gang i hestens normale spyttproduksjon.  Snittet Lucerne er ikke alltid det beste tilskuddet til eldre hester med tannproblemer. Snittet Lucerne har dessverre en tendens til at pakke seg mellom tennene (diastemer) og gir muligheter for smerter og tannkjøttproblemer.

Olje er også velegnet som tilskudd til de tynne, eldre hestene og det bidrar med gode kalorier, uten at hesten må tygge for mye på fôret. Man starter gradvis for å venne hesten til smaken, men kan komme opp til en mengde på 1 dl per 100 kg hest i løpet av 3-4 uker.

Såfremt hesten ikke har noen underliggende stoffskiftesykdom, fôres den som en frisk hest hvor man tar hensyn til den eldre hestens behov for fôr som er lett å tygge og inneholder de essensielle næringsstoffene. Hvis hesten lider av EMS eller PPID skal det fôres som angitt under de forskjellige sykdommene, men hvor man samtidig tar hensyn til hestens nedsatte tyggefunksjon eller andre fordøyelsesproblemer.

Send inn din historie

Har du en historie om hesten din som du gjerne vil dele med andre? Da må du veldig gjerne sende den til oss.

Les mer