Holdbarhet og konkurranser

Av Tobias Grönberg

De fleste kender til den kedelige situation, at man har trænet op til et stævne, men få dage før bliver hesten halt, eller har det ikke alment godt.

Her kommer nogle gode råd til, hvordan vi i vores arbejde med hestene kan forsøge at undgå disse ufrivillige stævne- og træningspauser.

traening_traen_til_holdbarhed_1_toejler.jpg


Smidighet

Når vi begynner med hestene etter vinterhvilen bør der jobbes mye med smidigheten. Løsgjørende øvelser som f.eks. sidebevegelser og åpning uten samling. Mange volter der hesten går lang og dyp. En lang og dyp form gjør at hesten slapper av i hele muskulaturen. Man strekker ryggen, halsen og korsryggen.

Avspent hest

En avspent hest er viktig i all ridning. Er hesten spent og ikke arbeidsvillig, pådrar den seg også lettere skader. Hvis hesten er spent bør man gå i seg selv. Har man som rytter satt spenninger i hesten ved å gi feil instruksjoner eller vært for irritert når man trener? I 9 av 10 tilfeller kan man finne feil hos rytteren som forårsaker problemet og da er treneren svært viktig. Man skal ha så bra kommunikasjon med treneren sin at man lett kan diskutere og gå gjennom det man har gjort. Da finner man raskt ut hva man har gjort galt. Da blir ridningen og treningen morsommere.

traening_traen_til_holdbarhed_2_hestmedrytter.jpg

Styrketrening

Etter smidighetstreningen kommer styrke. En avspent, strekt musken tar lettere i mot trening og er dessuten mer holdbar. En bra styrkeøvelse kan være å bruke stuss eller serier. Klatring kan også være veldig bra. Det er viktig at man gir hesten minst 48 timer til restitusjon. Det trenger ikke være hvile, men kan godt være lett arbeide.

Kondisjonstrening

Kondisjonstrening for spranghester og felthester er litt forskjellig. Felthester trenger litt mer lunger og hjerte. Det gjør man med intervallarbeid i galopp. Passe mengde for den klassen man skal ri i. Spranghester trenger sprangkondisjon, den må være litt mer eksplosiv. Vi trener mye baner. En av anledningene er at hesten skal orke å hoppe litt mer hjemme enn på konkurranse. Hvis hesten kommer frisk ut fra banen har den også lettere for å innhente seg til neste klasse.

traening_traen_til_holdbarhed_3_ryttergraes.jpg

Situasjonstrening

Situasjonstreningen har kanskje ikke så mye med holdbarhet å gjøre. Her forbereder vi hester og ryttere for konkurranser. Det gjør vi ved å bygge mange linjer som kan tenkes å forekomme i konkurranse. Dette gir en trygghet hos rytteren og hesten. Jeg synes det er viktig at rytterne har møtt linjene hjemme før de kommer til konkurransen.

traening_traen_til_holdbarhed_4_springgroenstribe.jpg
 

Planlegg for et kort opphold

Når man planlegger konkurransene sine, bør man legge inn planlagte veterinærkontroller. Hvis man jobber med en massør bør man sjekke hesten litt av og til. Det kan være viktig å sjekke hesten selv om den er frisk. Det har man noe å sammenligne med når hesten ikke er ok. Men hvis hesten trenger litt hvile i sesongen, kan det være bra å sjekke hesten i en mellomperiode for å rekke og rehabilitere før en viktig konkurranse.

 Liten sjekkliste

# smidighet

# styrke

# kondisjon

# forebyggende: massør, veterinær, bra underlag når man trener, Equitop Gonex til leddene,


"Lytt og kjenn hesten din."


Om Tobias Grönberg: Trener i sprang og feltritt, teamleder for Team Sveland pony, tidligere landslagsrytter for Sverige i feltritt, har vunnet EM-sølv i feltritt og vinner av Equitop Falsterbo Hunting. 

http://www.hippson.se/artikelarkivet/falttavlan/tranarportratt-falttavlansryttaren-tobias-gronberg.htm
 

Send inn din historie

Har du en historie om hesten din som du gjerne vil dele med andre? Da må du veldig gjerne sende den til oss.

Les mer