Behandling af EMS

diagnostik_spaekkam.jpg

Hest med tydelig spækkam og fedtaflejringer på bagparten

Hvordan diagnostiseres EMS?

EMS kan diagnostiseres ved at man tar en blodprøve når hesten har fastet 12–14 timer, for så å måle insulinnivået. Alternativt kan man foreta en glukose-stimulasjonstest. Her skal hesten, etter å ha fastet, innta en spesifikk mengde glukose. Deretter skal man ta en blodprøve av den samt måle insulinnivået.

Hos friske hester vil mengden insulin i blodet stige moderat etter inntak av sukker. Men hos ponnier og hester med EMS vil insulinmengden stige unormalt mye.

Hvordan behandles EMS?

Den mest effektive behandlingen av EMS er en effektiv slankekur! Hester og ponnier med EMS er ofte svært overvektige, og her gjelder det å være restriktiv. Fôret bør inneholde ganske lite sukker og ha et lavt energiinnhold, og samtidig må hesten mosjoneres ofte.

Hvis hesten er eller har vært forfangen, iverksettes mosjon først når dette er forsvarlig. Det kan om mulig være en fordel å begynne med vanntrening.

I noen tilfeller kan det være nødvendig å gi medisin som bidrar til å binde sukkeret i fôret, slik at det ikke opptas i blodet. Det er veterinæren som avgjør om ponnien eller hesten din har behov for medisin i tillegg til restriktiv fôring og mosjon.
 

diagnostik_mundkurv.jpg

Mundkurv kan være en hjælp til vægttab

ANBEFALINGER til et 20-ukers treningsprogram

Treningen skal tilpasses hestens kondisjon og helse. Snakk med veterinæren din før du starter et treningsprogram.

  • For hester som har vært forfange, hvor veterinæren har godkjent oppstart av trening: Gradvis økning av trening for hesten, til 4 dager pr uke med til sammen 30 minutters friskt trav/arbeidsgalopp (puls 130-150/min) med innlagte skrittepauser.
  • For friske hester som ikke har vært forfange tidligere: Gradvis økning av trening for hesten til 6 dager pr uke med til sammen 30 min galopp (150-170/min) med innlagte skrittepauser.

For tips om hvordan du kan mate hesten din med EMS, les mer her

Send inn din historie

Har du en historie om hesten din som du gjerne vil dele med andre? Da må du veldig gjerne sende den til oss.

Les mer